Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala frågor

Ny rapport: Här finns Sveriges mest hälsosamma stadsdelar

Ny rapport: Här finns Sveriges mest hälsosamma stadsdelar

Genomtänkt stadsplanering kan göra stor skillnad för att motverka hälsoproblem som är kopplade till exempelvis övervikt och psykisk ohälsa i samhället. Det visar både forskning och en kartläggning över Sveriges stadsdelar i rapporten ”Hälsoläget” som HSB tagit fram tillsammans med Spacescape.  

Bodil Markusson, tf vd HSB Riksförbund

Långt fler kvinnor i toppositioner på HSB jämfört med börsbolagen

HSB har dubbelt så många kvinnliga vd:ar och hela fem gånger så många kvinnliga styrelseordföranden än börsbolagen. Kvinnor utgör nästan hälften av ledningsgrupperna inom HSB jämfört med en fjärdedel av personerna i börsnoterade bolagens ledningsgrupper.

I HSB brf Regnbågen i Jönköping odlar de boende tillsammans.

Låt outnyttjade källarutrymmen bli grogrund för grönsaker och minskad ensamhet

Svenskarnas odlingsintresse blomstrar, och gemensamma odlingar blir ett allt vanligare inslag i våra städer. Hydroponi är tekniken som möjliggör jordlös odling i vatten – inomhus, året om. I forskningsarenan HSB Living Lab har man visat att hydroponisk odling ger både ekonomiska och klimatmässiga fördelar – och minskar ensamheten.

Vad kan föreningen göra om en lägenhet inte används?

Vad kan föreningen göra om en lägenhet inte används?

Det händer att styrelsen i en bostadsrättsförening misstänker att en lägenhet inte verkar användas av bostadsrättshavaren. Kanske har grannar berättat att bostadsrättshavaren inte längre syns till eller att dålig lukt sprids från lägenheten när ledningar för vatten och avlopp torkar ut. Får en lägenhet stå tom och bör styrelsen agera på något sätt?

Andrahandsupplåtelse - Provsammanboende

Andrahandsupplåtelse - Provsammanboende

Ska du flytta ihop med din partner och planerar att hyra ut din lägenhet i andrahand? När har man egentligen skäl för andrahandsupplåtelse och hur länge har man rätt att provsammanbo för att det ska utgöra giltigt skäl för andrahandsupplåtelse? Vi reder ut rättsläget!

Straffavgift om man inte deltar i vårstädningen?

Straffavgift om man inte deltar i vårstädningen?

Våren är äntligen här och det är sen gammalt att det som göms i snö kommer upp i tö. För många bostadsrättsföreningar är det därför hög tid för vårstädning och det är inte ovanligt att föreningarna uppmanar sina medlemmar att hjälpa till. Vad kan bostadsrättsföreningen göra för att undvika detta? Hur får man flera medlemmar att delta i vårstädningen? Är en straffavgift från styrelsen en bra idé?

Att tänka på när styrelsen kallar till föreningsstämma

Att tänka på när styrelsen kallar till föreningsstämma

Nu börjar våren och sommaren sakta närma sig och det är för många bostadsrättsföreningar dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Det kan vara mycket att tänka på och det är viktigt att både lag och stadgar följs, inte minst när det gäller själva kallelsen till föreningsstämman. Därför vill vi påminna om vad som är viktigt att tänka på och också dela med oss av några tips.

Får jag hyra ut min lägenhet tills bostadsmarknaden är bättre?

Får jag hyra ut min lägenhet tills bostadsmarknaden är bättre?

På många platser i landet har priserna på bostadsrätter gått ner och allt fler får svårare än tidigare att sälja sina bostadsrätter. De rådande marknadsförutsättningarna gör att allt fler överväger att avvakta med försäljning av sin bostadsrätt. För många uppkommer också fråga om det är möjligt att hyra ut sin bostadsrätt i väntan på att bostadsmarknaden blir bättre.

Kan jag spara pengar genom att använda elutrustning på natten?

Kan jag spara pengar genom att använda elutrustning på natten?

Höjda elpriser har lett till frågor och idéer om olika sätt för att dra in på elkostnaden. Många gånger kan man exempelvis minska elkostnaden genom att använda elutrustning på natten, eftersom elpriset ofta är lägre under den tiden på dygnet. Finns det något man bör tänkta på exempelvis när man sätter på en tvätt medan man sover?

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

Fler kvinnor på toppositioner i HSB

Var fjärde vd inom HSB är kvinna och hela 40% av styrelseordföranden är kvinnor. HSBs siffror är betydligt högre än hos börsnoterade bolag.

Föreningens skadeståndsansvar i gemensamhetslokaler

Föreningens skadeståndsansvar i gemensamhetslokaler

Har din förening en gemensamhetslokal? Kanske ett gym eller en bastu som finns till föreningens medlemmars förfogande? Vad trevligt! Men om det skulle hända en olycka i gymmet eller bastun, hur blir det då? I veckan blogginlägg ska vi utreda föreningens skadeståndsansvar för eventuella personskador som kan komma att orsakas av utrustningen en gemensamhetslokal så som gym eller bastu.

Behöver du föreningens tillstånd för att renovera din bostadsrätt?

Behöver du föreningens tillstånd för att renovera din bostadsrätt?

Går du i tankar att renovera? Innan du grabbar tag i hammare och spik kan det vara bra att kolla en extra gång på vilka regler som gäller för renovering i bostadsrätt, speciellt eftersom nya regler gäller sedan 1 januari 2023. Kanske behöver du ansöka om tillstånd från föreningen för ditt tilltänkta projekt?

Elprisstöd - vad gäller?

Elprisstöd - vad gäller?

Den 20 februari 2023 kommer Försäkringskassan påbörja arbetet med att betala ut elprisstöd till svenska hushåll. Vilka kommer få del av stödet och hur kan bostadsrättsföreningar hantera det?

NYA LAGSTIFTNING - BEHOV AV NYA STADGAR

NYA LAGSTIFTNING - BEHOV AV NYA STADGAR

HSB Riksförbunds jurister hjälper bostadsrättsföreningar att ta fram nya stadgar. Vi erbjuder vår hjälp både till bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB och till övriga bostadsrättsföreningar.

Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Ny rapport: Breddat bostadsutbud bryter boendesegregationen

Fler bostadsrätter och småhus med äganderätt i utsatta områden har en positiv effekt på segregationen. Det visar rapporten ”Så löser vi boendesegrationen i utsatta områden” som HSB och Veidekke släpper idag.

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren? God jul!

Kamerabevakning

Kamerabevakning

Möjligheten att kamerabevaka ett flerbostadshus finns, men det är viktigt att det sker på rätt sätt. I detta inlägg beskriver vi kortfattat hur reglerna kring kamerabevakning i flerbostadshus fungerar.

Styrelse- eller stämmobeslut – det är frågan?

Styrelse- eller stämmobeslut – det är frågan?

Gällande vissa frågor är det helt klart att styrelsen ska fatta beslut, såsom höjning av årsavgiften, medlemskapsprövning och ansökan om andrahandsupplåtelse. På samma sätt finns det vissa frågor där det inte råder någon tvekan om att ska beslutas ska fattas på en föreningsstämma, såsom fastställande av resultaträkning och balansräkning, beslut om ansvarsfrihet och val av styrelseledamöter.

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden