Blogginlägg -
Föreningens skadeståndsansvar i gemensamhetslokaler
Har din förening en gemensamhetslokal? Kanske ett gym eller en bastu som finns till förfogande för föreningens medlemmar? Vad trevligt! Men om det skulle hända en olycka i gymmet eller bastun, hur blir det då? I veckans blogginlägg ska vi titta närmre på föreningens skadeståndsansvar för eventuella personskador som kan komma att orsakas av utrustningen i en gemensamhetslokal så som gym eller bastu.
Om skadeståndsansvar
Frågan om skadeståndsansvar regleras i Skadeståndslagen. I 2 kapitlet 1 § skadeståndslagen anges att den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada ska ersätta skadan. Det innebär att den som med avsikt eller genom oaktsamhet orsakat någon annan skada kan bli skadeståndsansvarig.
Föreningen kan således bli skadeståndsansvarig för sådana skador som uppkommit på grund av att föreningen agerat oaktsamt. I vilka fall föreningen kan anses ha agerat oaktsamt går inte att redogöra för på ett uttömmande sätt, men det kan exempelvis vara att föreningen underlåtit att utföra nödvändig tillsyn av maskinerna i gymmet eller aggregatet i bastun. Skulle föreningen få kännedom om att något i gymmet eller bastun är skadat eller av någon annan anledning inte bör brukas, och föreningen trots kännedom om detta inte vidtar nödvändiga åtgärder, kan även det utgöra exempel på en sådan situation där föreningen kan anses ha agerat oaktsamt. Den som vill göra gällande att föreningen genom oaktsamhet vållat en skada ska kunna bevisa att föreningen agerat oaktsamt.
Föreningens skadeståndsansvar sträcker sig bara till sådana skador som föreningen själv varit vållande till. Det innebär att om en medlem orsakar eller orsakas skada, på grund av att hen använt utrustningen i gymmet eller bastun på fel sätt eller på annat sätt agerat oaktsamt, så bör föreningen gå fri från skadeståndsansvar.
Rekommendation till föreningar
För att förebygga att skador uppkommer till följd av föreningens oaktsamhet bör föreningen kontinuerligt utöva tillsyn över sina gemsanhetslokaler och utrustningen som finns där. Föreningen bör även regelbundet utföra noggrannare besiktningar över utrustningen för att undvika skador som för ett otränat öga kan vara svåra att upptäcka.
Vidare rekommenderas föreningen att noga informera medlemmarna om hur utrustningen i till exempel gym och bastu fungerar och vad som gäller vid användandet. Förslagsvis kan det sättas upp instruktioner vid maskinerna i gymmet samt i anslutning till bastun. Det är även en god idé att tillhandahålla informationen i någon informationskanal som föreningen normalt sätt använder sig av (exempelvis på föreningens hemsida eller Facebook-grupp).
Kontakta oss
Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.