Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arbetsrätt

Störningar – vad är det och hur bör styrelsen agera?

Störningar – vad är det och hur bör styrelsen agera?

Som bostadsrättshavare är man skyldig att iaktta sundhet, ordning och gott skick. Detta framgår både av bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Men vad utgör egentligen en störning? Och hur ska styrelsen agera om det inkommer klagomål om störningar?

Vad gäller vid bygglovspliktiga åtgärder?

Vad gäller vid bygglovspliktiga åtgärder?

Vissa åtgärder som en bostadsrättshavare vill utföra i anslutning till sin lägenhet kräver att bygglov söks och beviljas innan arbetet kan påbörjas. Räcker det med att bygglovet är godkänt, eller behövs även tillstånd från föreningen? Hur förhåller sig bygglovet till föreningens godkännande?

Vattenskador – Vem är ansvarig?

Vattenskador – Vem är ansvarig?

Vattenskador är aldrig roliga och kan, förutom att skada den egna lägenheten, även medföra omfattande följdskador. Det är därför viktigt att förstå vem som bär ansvaret när en vattenskada uppstår. Hur fördelas ansvaret mellan föreningen och bostadsrättshavaren vid vattenskador egentligen?

Hyresvärdens ansvar vid pågående koppleriverksamhet inom fastigheten

Hyresvärdens ansvar vid pågående koppleriverksamhet inom fastigheten

Av en rapport om människohandel från Polismyndigheten* framgår att det pågår omfattande försäljning av sexuella tjänster från uthyrda lokaler i Sverige. Ofta bedrivs verksamheten från lokaler som hyrts ut till s.k. ”oseriösa massagesalonger”, men även från lokaler som upplåtits för annan kroppsvårdsverksamhet. Det är inte ovanligt att hyresvärden är en bostadsrättsförening.

Om en hyresgäst vägrar flytta ut

Om en hyresgäst vägrar flytta ut

Många väljer att hyra ut sin bostad i andra hand om man till exempel tillfälligt inte kan använda lägenheten. Men vad gör man om kontraktet har blivit uppsagt men hyresgästen vägrar att flytta ut? Vad har hyresvärden och hyresgästen för besittningsrätt? För att få hyra ut din bostad i andra hand måste du först få det godkänt av styrelsen.

Stamrenovering i föreningen

Stamrenovering i föreningen

Börjar det närma sig stamrenovering i din förening? Kan styrelsen självmant besluta om det eller krävs stämmobeslut? Och är det oskäligt att en stamrenovering leder till en lägre standard? Vi reder ut rättsläget.

Styrelsearvode

Styrelsearvode

Det är vanligt att förtroendevalda styrelseledamöter i en bostadsrättsförening erhåller arvode för det arbete som ett styrelseuppdrag innebär. Det finns dock inget krav på att arvode ska utgå och beslut om arvode ska utgå eller inte samt arvodets storlek fattas av föreningsstämman.

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden