Vad gör du som hyresvärd när hyresgästen deponerar hyran?
Att hantera en hyreskonflikt med en hyresgäst kan vara svårt och stressande. Här är några tips på hur du som hyresvärd kan agera när hyresgästen väljer att deponera hyran hos länsstyrelsen.
Att hantera en hyreskonflikt med en hyresgäst kan vara svårt och stressande. Här är några tips på hur du som hyresvärd kan agera när hyresgästen väljer att deponera hyran hos länsstyrelsen.
Ohyra och skadedjur kan orsaka problem och obehag i bostadsrätter och fastigheter. Både bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren har ansvar och skyldigheter i dessa situationer. Denna artikel ger en översikt över vad som gäller och hur ansvaret förd
Från den 1 juli i år blir det lättare för en hyresvärd att säga upp hyresgäster som begår brott. Detta med anledning av att lagändringar träder i kraft. Syftet med lagändringarna är att hitta åtgärder för att skapa tryggare bostadsområden.
Av en rapport om människohandel från Polismyndigheten* framgår att det pågår omfattande försäljning av sexuella tjänster från uthyrda lokaler i Sverige. Ofta bedrivs verksamheten från lokaler som hyrts ut till s.k. ”oseriösa massagesalonger”, men även från lokaler som upplåtits för annan kroppsvårdsverksamhet. Det är inte ovanligt att hyresvärden är en bostadsrättsförening.
Solen och värmen har förhoppningsvis kommit till oss för att stanna. Högre temperaturer medför ökat umgänge och lek utomhus på föreningars gårdar. Flera bostadsrättsföreningen har till de yngre boendes förtjusning upprättat lekplatser så som gungor eller rutschkanor på föreningens mark. Men vad innebär det och vilket ansvar medför det för en förening att ha en lekplats på dess mark?
En aspekt av fastighetsägaransvaret som av olika skäl hamnar i skymundan är hur kriminell verksamhet inom fastigheten ska hanteras och förhindras. Det är i och för sig naturligt, det är enklare för en fastighetsägare att förhålla sig till att fastigheten ska underhållas/skötas om än att agera på tips om att kriminell verksamhet pågår i deras lokaler eller lägenheter. Det kan vara svårnavigerat
Efter en lång vinter är våren äntligen här. Tillsammans med det fina vädret kommer också ofta en längtan efter utomhusaktiviteter som att bada i en pool eller hoppa studsmatta. Men vad behöver man egentligen tänka på innan man sätter upp en pool eller monterar en studsmatta på föreningens mark?
Tänk dig att det börjar brinna i din lägenhet eller på vinden i bostadsrättsföreningens hus. Det första som ska göras är givetvis att tillkalla hjälp, men vad händer när branden är släckt? Vad ansvarar bostadsrättsföreningen för och vad har bostadsrättshavare för ansvar? Om branden är anlagd – vad händer med grannen som orsakat branden?
Med anledning av det ekonomiska läge som råder behöver många föreningar höja årsavgiften för sina medlemmar. Hur mycket får en bostadsrättsförening höja sina årsavgifter egentligen, och finns det en övre gräns? Vad man kan man som bostadsrättshavare göra om man inte håller med höjningen?
Många bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Och vad innebär HFD:s nya beslut om att samfällighetsföreningar inte längre är automatiskt momspliktiga? Vi reder ut rättsläget.
Precis när vi trodde att våren var på ingång har det blivit vinter igen med snö och kallare temperaturer som följd. När det är kallt väder och utomhustemperaturen sjunker uppstår ofta frågor om hur kallt det får vara inne i lägenheten. Men vad finns egentligen för regler angående temperaturen inomhus? Hur många grader bör det vara?
Påsken är här och många ser fram emot en välförtjänt långhelg med förhoppningsvis varmare väder efter en lång vinter. Många planerar kanske också att inleda grillsäsongen på balkongen för att fira våren. Vet du vilka regler som gäller för grillning på balkongen i just din bostadsrättsförening?