Hur får jag använda min uteplats?
Våren är äntligen här och många vill tillbringa mer tid utomhus. Kanske har du en uteplats i anslutning till din lägenhet – men har du koll på hur den får användas?
Våren är äntligen här och många vill tillbringa mer tid utomhus. Kanske har du en uteplats i anslutning till din lägenhet – men har du koll på hur den får användas?
Våren är äntligen här och det är sen gammalt att det som göms i snö kommer upp i tö. För många bostadsrättsföreningar är det därför hög tid för vårstädning och det är inte ovanligt att föreningarna uppmanar sina medlemmar att hjälpa till. Vad kan bostadsrättsföreningen göra för att undvika detta? Hur får man flera medlemmar att delta i vårstädningen? Är en straffavgift från styrelsen en bra idé?
Vi är nu i påskveckan och många ser fram emot en välförtjänt långhelg. Många planerar möjligen även att inleda grillsäsongen på balkongen för att fira våren. Grillning på balkong är dock inte endast en härlig matupplevelse utan omgärdas ofta av regler för säkerhet och grannsämjans skull. Vet du vilka regler som gäller för grillning på balkong i just din bostadsrättsförening?
Våren står för dörren och det kan vara läge att göra en rensning i föreningens cykelförråd. Men det är inte så lätt som det kanske låter. Föreningen kan bli skadeståndsskyldig och de personer som utför rensningen kan göra sig skyldiga till egenmäktigt förfarande. Nedan följer en handlingsplan som minimerar risken för detta men det går tyvärr inte att eliminera risken helt.
Nu börjar våren och sommaren sakta närma sig och det är för många bostadsrättsföreningar dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Det kan vara mycket att tänka på och det är viktigt att både lag och stadgar följs, inte minst när det gäller själva kallelsen till föreningsstämman. Därför vill vi påminna om vad som är viktigt att tänka på och också dela med oss av några tips.
På många platser i landet har priserna på bostadsrätter gått ner och allt fler får svårare än tidigare att sälja sina bostadsrätter. De rådande marknadsförutsättningarna gör att allt fler överväger att avvakta med försäljning av sin bostadsrätt. För många uppkommer också fråga om det är möjligt att hyra ut sin bostadsrätt i väntan på att bostadsmarknaden blir bättre.
Höjda elpriser har lett till frågor och idéer om olika sätt för att dra in på elkostnaden. Många gånger kan man exempelvis minska elkostnaden genom att använda elutrustning på natten, eftersom elpriset ofta är lägre under den tiden på dygnet. Finns det något man bör tänkta på exempelvis när man sätter på en tvätt medan man sover?
Stigande räntor och ökade kostnader har fått föreningar runt om i landet att se över sina möjligheter att höja hyror och avgifter för att undvika att föreningens ekonomi drabbas mer än nödvändigt. Frågor och funderingar gällande garage- och parkeringsplatser är återkommande i föreningar inte minst när det kommer till att ta beslut om att höja hyrorna. Hur gör man när man vill höja hyran?
Har din förening en gemensamhetslokal? Kanske ett gym eller en bastu som finns till föreningens medlemmars förfogande? Vad trevligt! Men om det skulle hända en olycka i gymmet eller bastun, hur blir det då? I veckan blogginlägg ska vi utreda föreningens skadeståndsansvar för eventuella personskador som kan komma att orsakas av utrustningen en gemensamhetslokal så som gym eller bastu.
Går du i tankar att renovera? Innan du grabbar tag i hammare och spik kan det vara bra att kolla en extra gång på vilka regler som gäller för renovering i bostadsrätt, speciellt eftersom nya regler gäller sedan 1 januari 2023. Kanske behöver du ansöka om tillstånd från föreningen för ditt tilltänkta projekt?
Även om bostadsmarknaden svalnat och det råder osäkerhet på marknaden just nu är det många förstagångsköpare som överväger att köpa bostadsrätt eftersom priserna pressats. Att köpa en bostadsrätt är ett stort beslut som kräver noggrann planering och förberedelse vilket kan upplevas som svårnavigerat. Här är några viktiga saker att tänka på vid köp av bostadsrätt.
Det är vanligt att förtroendevalda styrelseledamöter i en bostadsrättsförening erhåller arvode för det arbete som ett styrelseuppdrag innebär. Det finns dock inget krav på att arvode ska utgå och beslut om arvode ska utgå eller inte samt arvodets storlek fattas av föreningsstämman.