Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Fråga fastighetsjuristen!

    Fråga fastighetsjuristen!

    Ta chansen att ställa en fråga till en HSB Riksförbunds erfarna och kompetenta jurister eller kom med förslag på vad du vill läsa mer om i bloggen!

  • Nya regler gällande tillståndspliktiga åtgärder i bostadsrätt

    Nya regler gällande tillståndspliktiga åtgärder i bostadsrätt

    Bostadsrättslagen är föremål för förändring, efter 1 januari 2023 kommer bostadsrättsföreningar få nya möjligheter att agera mot medlemmar som genomfört tillståndspliktiga åtgärder i sina bostadsrätter utan styrelsens medgivande.

  • Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning

    Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning

    Korta och tillfälliga uthyrningar innebär att flera okända personer rör sig i föreningens hus, vilket kan upplevas som otryggt av andra boende. Det finns även en större risk för slitage på föreningens hus och risk för hyresgäster som inte sköter sig. Vad gäller då för Airbnb och vad kan styrelsen göra om de upptäcker att en bostadsrättshavare hyr ut via Airbnb eller en liknande tjänst?

  • Hyresvärdens rätt till tillträde till hyresrätten- vad gäller?

    Hyresvärdens rätt till tillträde till hyresrätten- vad gäller?

    Innehar man en hyresrätt disponerar man i princip exklusivt över denna. Det händer dock att hyresvärden behöver komma in i lägenheten för att exempelvis utföra arbete. Men har hyresvärden rätt att kräva att få komma in i en hyresrätt? Och vad händer om hyresgästen vägrar släppa in hyresvärden?

  • Vad innebär gott skick?

    Vad innebär gott skick?

    De allra flesta är medvetna om att man som bostadsrättshavare har visst ansvar för att hålla lägenheten i gott skick. Detta ansvar delas tillsammans med föreningen, som ansvarar för att hålla föreningens hus i gott skick. Begreppet ”gott skick” återfinns i bostadsrättslagen, men vad innebär det egentligen?

  • Mysiga höstkvällar - en ökad risk för lägenhetsbrand

    Mysiga höstkvällar - en ökad risk för lägenhetsbrand

    Nu när vi går mot kortare dagar och längre nätter tenderar vi att vilja mysa till det lite extra. Kallare temperaturer, mörkare dagar och nu även stigande elpriser kan tänkas innebära en ökad användning av levande ljus och andra värme- eller myskällor, vilket innebär ökad risk för lägenhetsbränder. Vad kan man göra i bostadsrättsföreningen för att undvika att drabbas av brand?

  • Nya lagkrav vid upplåtelse av bostadsrätt

    Nya lagkrav vid upplåtelse av bostadsrätt

    Den 1 januari 2023 börjar ett flertal lagändringar avseende bostadsrättslagen att gälla. Merparten av lagändringarna tar fokus på nyproduktion av bostadsrätt och innebär bland annat ändringar avseende vad ett förhandsavtal ska innehålla, vilken information förhandstecknaren ska få och att förhandstecknaren ska ha en betänketid.

  • Får bostadsrättsföreningen gå in med huvudnyckeln?

    Får bostadsrättsföreningen gå in med huvudnyckeln?

    Som fastighetsägare har bostadsrättsföreningen ett lagstadgat ansvar för att hålla huset och marken i gott skick. Att huset ska underhållas innebär också att bostadsrättsföreningen ibland behöver utföra arbeten i bostadsrättshavares lägenheter. Men när har en bostadsrättsförening rätt att kräva tillträde till en bostadsrättshavares lägenhet? Får bostadsrättsföreningen gå in med huvudnyckeln om bos

  • När är en styrelseledamot jävig och vad innebär det?

    När är en styrelseledamot jävig och vad innebär det?

    Det är förstås mycket viktigt att besluten i en bostadsrättsförening är objektiva och opartiska. Den som har blivit vald som styrelseledamot i föreningen har fått medlemmarnas förtroende att förvalta föreningens intressen. Detta förtroende är viktigt att vara rädd om. Jävsbestämmelserna kan sägas vara till för att skydda föreningen mot att en styrelseledamot tillgodoser sina intressen på föreninge

  • Bygglovspliktiga åtgärder – vad gäller?

    Bygglovspliktiga åtgärder – vad gäller?

    En del åtgärder som bostadsrättshavare önskar göra i anslutning till sin lägenhet kräver att bygglov söks och beviljas innan åtgärden kan vidtas. Låt säga att en bostadsrättshavare önskar uppföra en bygglovspliktig altan utanför sin lägenhet. Räcker det med beviljat bygglov för att få uppföra altanen eller krävs även föreningens tillstånd? Hur står sig bygglovet kontra föreningens tillstånd?

  • När styrelsen inte agerar

    I en bostadsrättsförening har styrelsen stor befogenhet att sköta den löpande förvaltningen. Med detta ansvar följer också en skyldighet att utreda klagomål från enskilda medlemmar. I det här inlägget diskuteras vad medlemmarna kan göra när styrelsen inte i tillräcklig utsträckning hanterar deras klagomål.

Visa mer