Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Små oinbjudna gäster i bostadsrätten

    Små oinbjudna gäster i bostadsrätten

    Att ha gäster på besök är något som de flesta av oss uppskattar, åtminstone när vi själva bjudit in dem. Så är däremot inte alltid fallet vad gäller insekter eller andra djur som på olika sätt tar sig in i bostadsrätten.

  • Stambyte – vad gäller egentligen?

    Stambyte – vad gäller egentligen?

    Att genomföra ett stambyte är många gånger det största projekt en bostadsrättsförening går igenom och innebär mycket jobb för styrelsen. Det är också slitsamt för boende i huset att förlora tillgång till sina badrum och kök. Om det börjar bli dags för stambyte är det många frågor som behöver svar och många beslut som behöver fattas.

  • Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

    Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

    I och med den ökade smittspridningen av covid-19 finns nya restriktioner och rekommendationer att beakta, vilka trädde i kraft den 12 januari respektive 19 januari 2022. Detta i kombination med att den tillfälliga stämmolagen upphört att gälla väck-er många frågor i bostadsrättsföreningar, särskilt för de som har brutet räkenskapsår och ska genomföra stämmor den närmaste månaden.

  • Spelar det någon roll om jag eller min sambo äger bostadsrätten?

    Spelar det någon roll om jag eller min sambo äger bostadsrätten?

    Att flytta ihop med sin partner i en ny bostad är spännande, men i all glädje är det lätt att glömma de juridiska aspekterna av att bo tillsammans. I ett samboförhållande äger vardera partner i regel det som respektive person köper eller får, men i sambolagen finns det undantag för bostad och bohag. Det är därför viktigt att ha koll på vad som gäller.

  • Förvaring i trapphuset - är det tillåtet?

    Förvaring i trapphuset - är det tillåtet?

    Vintern är här igen och visst är det tråkigt att behöva ta in en blöt pulka eller barnvagn i lägenheten innan den fått stå och torka någon annanstans? För vissa har trapphuset blivit den perfekta platsen att förvara diverse saker på. Frågan är dock om det är tillåtet att göra så. Hur ska föreningen tänka och agera kring detta?

  • Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

    Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

    Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds för glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?

  • Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

    Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

    Nästintill hela landet verkar ha nåtts av det kalla och snöiga vintervädret. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?

  • Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

    Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

    En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?

  • Vad innebär det att justera ett protokoll?

    Vad innebär det att justera ett protokoll?

    Som bekant så ska det vid ett styrelsesammanträde alltid föras ett protokoll. Att det är protokollföraren som upprättar och undertecknar protokollet råder det inga tveksamheter kring. Men vad innebär det egentligen att vara justerare?

  • Giltiga skäl för andrahandsupplåtelse

    Giltiga skäl för andrahandsupplåtelse

    Visst kan det vara så att man som bostadsrättshavare behöver hyra ut sin lägenhet i andra hand under en period, exempelvis om man ska arbeta eller studera på annan ort. Men när har man egentligen skäl för andrahandsupplåtelse? Får man upplåta sin bostadsrättslägenhet i andra hand för att tjäna några extra slantar? Vi reder ut rättsläget!

Visa mer