Blogginlägg -
Stambyte – vad gäller egentligen?
Att genomföra ett stambyte är många gånger det största projekt en bostadsrättsförening går igenom och innebär mycket jobb för styrelsen. Det är också slitsamt för boende i huset att förlora tillgång till sina badrum och kök. Om det börjar bli dags för stambyte är det många frågor som behöver svar och många beslut som behöver fattas.
Varför är det nödvändigt med stambyte?
Stambyte är en form av underhåll som blir nödvändigt allteftersom fastigheten åldras. Vanligtvis är det aktuellt med ett första stambyte efter 40–50 år men det är i slutändan behovet av underhåll på avloppsstammarna som styr. Styrelsen i bostadsrättsföreningen har en skyldighet att tillse att fastigheten underhålls efter behov eller enligt underhållsplan för fastigheten.
Hur fattas beslut?
Rent underhåll kan styrelsen besluta om själv men frågan om stambyte tas nästan alltid upp på föreningsstämma vilket är nödvändigt om medlemmarnas badrum och/eller kök måste rivas. I sådant fall krävs föreningsstämmans godkännande med två tredjedelars majoritet för att beslutet ska antas.
Om stambytet innebär att bostadsrätten efter stambytet förändras, vilket i praktiken nästan alltid är givet, krävs även att hyresnämnden godkänner stämmobeslutet. Det är möjligt att inhämta hyresnämndens godkännande retroaktivt men det är naturligtvis bättre att planera för att det kan bli nödvändigt med en sådan process innan stambytet påbörjas.
Vad händer om en medlem vägrar delta?
Förutsatt att bostadsrättsföreningen fattat beslut i behörig ordning kan inte enskilda medlemmar vägra att medverka vid stambytet, i vart fall inte utan konsekvenser. En medlem som vägrar entreprenören som ska genomföra stambytet tillträde riskerar att bli uppsagd och skadeståndsskyldig för eventuella merkostnader som uppstår till följd av det vägrade tillträdet. Bostadsrättsföreningen kan genom kronofogdens försorg tvinga till sig tillträde genom handräckning.
Att en enskild medlem vägrar medverka vid stambytet kan bli väldigt dyrt om entreprenaden stannar upp eller försenas till följd varför det är viktigt i all möjlig mån undvika att hamna i en sådan situation samt ta hjälp av jurist omgående om situationen uppstår.
Vad händer om entreprenören gör fel eller orsakar skador i lägenheten?
Ansvaret ligger främst hos entreprenören men det kan som medlem upplevas svårt att rikta krav på ersättning eller åtgärdande av fel, särskilt eftersom det inte är medlemmen som är avtalspart gentemot entreprenören. Det är därför vanligt att föreningen hjälper till med sådana kontakter eller framför krav åt medlemmens vägnar. Det är troligtvis också så att det finns reglerat i entreprenadavtalet hur fel och skador ska hanteras. Upptäcks fel eller skador är det viktigt att så tidigt som möjligt informera föreningen om det.
Måste föreningen ordna med ersättningslägenheter?
Nej, det finns ingen skyldighet för föreningen att ordna med ersättningsboende under tiden stambytet pågår. Ersättning för den typen av merkostnad blir bara aktuell om föreningen genom vårdslöshet eller vållande orsakat skada som innebär att medlemmen inte kan bo kvar i lägenheten.
Kontakta oss
Medlemmar, förtroende valda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.