Blogginlägg -
Vad ska en bostadsrättsförening tänka på om det finns en vilja i föreningen att installera laddstolpar eller solceller på taket?
Många föreningar ser över sina möjligheter till annan el-försörjning och behovet av laddstolpar ökar i och med el- och hybridbilars popularitet på marknaden. Det finns en rad olika aktörer som erbjuder sina tjänster till bostadsrättsföreningar för installation och råd kring både solcellsanläggningar och laddstolpar. Men vad krävs för att en bostadsrättsförening ska kunna gå vidare med ett sådant projekt och vad ska man tänka på generellt?
Vad säger medlemmarna och är åtgärden en väsentlig förändring av föreningens hus eller mark?
I bostadsrättslagen finns det regler kring vilka beslut som kräver medlemmarnas (föreningsstämmans) godkännande. För beslut som innebär en ”väsentlig förändring” av föreningens hus eller mark till följd av en om-, till- eller nybyggnation så krävs ett beslut med enkel majoritet på föreningsstämma om inte något annat bestämts i stadgarna. Att avgöra vad som utgör en väsentlig förändring är svårnavigerat eftersom det inte framgår av lag varför föreningen behöver göra en bedömning från fall till fall.
I bedömningen om en åtgärd utgör en väsentlig förändring ska hänsyn tas till åtgärdens omfattning, ekonomiska åtaganden som följer av åtgärden samt om det är tal om standardförbättringar. Därtill ska hänsyn tas till om det rör nyinstallationer eller om åtgärderna kan anses utgöra en sorts funktionshöjande underhåll eller en mindre ombyggnadsåtgärd på något befintligt (exempelvis funktionsdugligare ytterportar eller någon mindre överbyggnad till en sopcontainer). Eftersom styrelsen ansvarar för frågor om underhåll och löpande förvaltning kan sådana saker beslutas om av styrelsen.
För större projekt som solcellsanläggningar eller tillförseln av ett större antal laddstolpar bör det först sonderas intresse bland medlemmarna om åtgärden är något som är önskvärt. Det kan naturligtvis finnas ett värde för en förening att vara proaktiv och medlemmarna kanske är mer benägna att köpa en el- eller laddbar hybrid om det finns laddstolpar. Oaktat dessa resonemang bör styrelsen vid osäkerhet om det krävs stämmobeslut eller inte ta det säkra före det osäkra och lyfta saken på en stämma eller ta hjälp av en jurist för att göra en bedömning.
Laddstolpar
Nyinstallation av laddstolpar anses inte utgöra underhåll eller reparation av föreningens hus och mark och är således inget som faller in inom den löpande förvaltningen. Frågan blir då om åtgärden i stället träffas av bestämmelsen som omnämnts ovan om väsentliga förändringar (9 kapitlet 15 § bostadsrättslagen) och därmed kräver ett stämmobeslut.
Det kan konstateras att rättsläget fortfarande är något oklart avseende bostadsrättsföreningars beslutsfattande kring installation av laddstolpar. I lagkommentaren till ovan nämnda bestämmelse anges exempel på vad som kan anses utgöra en väsentlig förändring. Att föreningen byter ut en fungerande entréport i standardförbättrande syfte anses inte utgöra en väsentlig förändring, medan installation av en ny sophantering däremot anses utgöra en väsentlig förändring. Det troliga är att nyinstallation av laddstolpar hamnar någonstans mitt emellan dessa två exempel beroende på dess omfattning och kostnader.
Om det rör sig om förhållandevis få laddstolpar som ska installeras på redan befintliga garageplatser/parkeringsplatser där det redan finns någon sorts laddmöjlighet och den faktiska kostnaden för föreningen inte utgör en större investering borde styrelsen själv kunna fatta beslut i frågan enligt ovanstående resonemang, men för att vara på den säkra sidan bör beslutet fattas av föreningsstämman.
Om bostadsrättsföreningens styrelse väljer att självmant fatta beslut om installation av laddstolpar bör styrelsen vara medveten om att det kan komma invändningar från pålästa medlemmar om att åtgärden utgör en väsentlig förändring (och att beslutet därför fattats på ett felaktigt sätt). Om styrelsen bedömer att majoriteten av medlemmarna är positivt inställda till installationen och därav kommer rösta igenom ett beslut om laddstolpar kan det därför vara klokt att låta föreningsstämman fatta beslutet. På så sätt utesluter bostadsrättsföreningen att beslutet fattas på felaktigt sätt och minskar risken för slitningar inom föreningen.
Solcellsanläggningar
Att tillföra en ny solcellsanläggning utan föreningsstämmans godkännande är riskabelt, det är oftast betydande belopp involverade och åtgärden innebär både fysiska och estetiska förändringar och funktioner inom fastigheten. Det är därför högst troligt att åtgärden är att betrakta som en väsentlig förändring och att en föreningsstämma därför måste rösta för förslaget för att styrelsen ska kunna gå vidare med projektet.
Övrigt
- Vid upphandlingen av alla sorts entreprenader är det viktigt med tydliga avtal och seriösa entreprenörer. Se alltid till att besiktiga arbetena med en oberoende besiktningsperson och kontrollera att entreprenören har nödvändiga behörigheter och försäkringar innan avtal ingås. Vid större projekt, ta gärna hjälp av en erfaren projektledare.
- Undersök alltid om åtgärderna kräver bygglov innan avtal med entreprenör ingås samt vad åtgärden kan komma att få för konsekvenser för föreningen och medlemmarna.
- Föreningen har ansvar för att säkerställa att arbetsmiljön för ett byggnadsprojekt efterlevs, detta är särskilt viktigt vid arbeten på tak där det finns risk för allvarliga olycksfall. Detta ansvar kan överlåtas på entreprenören som en del av entreprenadavtalet som ingås mellan parterna. Om en sådan överenskommelse inte träffats måste föreningen inrätta rutiner och se till att de följs så risken för skador eller olyckor minskar och arbetsmiljölagstiftningen följs.
Ska ni installera laddstolpar eller solcellsanläggningar i er förening? Hör av er till oss för närmre rådgivning om era specifika förutsättningar och frågor.
Kontakta oss
Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning på telefonnummer 0771-472 472 för generell juridisk rådgivning.
HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.