Blogginlägg -
Köp av nyproduktionsbostäder
Att köpa nyproduktionsbostäder är ungefär samma process som vid köp av en befintlig bostad. Skillnaden är dock att köp av nyproduktion i regel är en mer utdragen process och det tar längre tid innan bostadsrättshavaren faktiskt får tillträde till bostaden. Vid köp av nyproduktionsbostäder finns en rad olika steg och avtal. Nedan redovisas de tre olika avtalen som kan förekomma vid köp av nyproduktionsbostäder.
Vad är skillnaden mellan ett bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal?
Bokningsavtal
För att ta reda på hur stor efterfrågan är för ett visst bostadsprojekt kan en byggherre använda sig av så kallade bokningsavtal. Bokningsavtal regleras inte i Bostadsrättslagen och det finns inga formkrav för avtalets utformning. Bokningsavtal är inte en juridisk bindande handling varför många bostadsaktörer inte använder sig av bokningsavtal. Det är vanligt att en så kallad bokningsavgift tas ut när ett bokningsavtal skrivs under men om en köpare inte önskar fullfölja sitt köp går hela det inbetalade beloppet åter.
Förhandsavtal
Förhandsavtal är reglerat i Bostadsrättslagen och det föreligger formkrav för hur ett förhandsavtal skall utformas. Ett förhandsavtal innebär att en bostadsrättsförening förbinder sig att i framtiden upplåta en lägenhet till förhandstecknaren och förhandstecknaren förbinder sig att förvärva lägenheten av bostadsrättsföreningen. Förhandsavtalet måste vara skriftligt och innehålla uppgift om parternas namn, den lägenhet som avses bli upplåten med bostadsrätt, beräknad tidpunkt för upplåtelsen, de beräknade avgifterna för bostadsrätten och, i förekommande fall, det belopp som lämnas i förskott. De beräknade avgifterna ska grundas på en kostnadskalkyl som granskats av två av Boverket utsedda intygsgivare. Om föreningen ska ta emot ett förskott måste föreningen dessutom ha tillstånd från Bolagsverket att ta emot ett sådant förskott. Ett sådant tillstånd får föreningen om det dels finns en intygsgiven kostnadskalkyl dels om föreningen har ställt betryggande säkerhet för återbetalning av förskott.
Upplåtelseavtal
När lägenheten är färdigställd och redo för inflyttning så tecknas ett upplåtelseavtal mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. Formkraven för upplåtelseavtal regleras i Bostadsrättslagen. Avtalet ska vara skriftligt och innehålla uppgift om parternas namn, den lägenhet som upplåtelsen avser samt de belopp som ska betalas som insats och årsavgift samt i förekommande fall upplåtelseavgift. För att upplåtelse av lägenheten ska kunna ske krävs att det finns en registrerad ekonomisk plan samt att bostadsrättshavaren är medlem i föreningen. Vidare krävs för att upplåtelse ska kunna ske att den slutliga kostnaden för bostadsrättsföreningens hus har redovisats i den ekonomiska planen. Upplåtelseavtalet är det viktigaste avtalet då det är detta avtal som utgör köpeavtalet mellan parterna. När bostadsrättshavaren har skrivit under upplåtelseavtalet förbinder sig bostadsrättshavaren att betala hela köpesumman för bostadsrätten och bostadsrättsföreningen förbinder sig å sin sida att tillhandahålla bostadsrätten. Det är när upplåtelseavtalet är skrivet som bostadsrättshavaren har rätt att sälja bostaden vidare om bostadsrättshavaren så önskar.
Kontakta oss
Medlemmar, förtroende valda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.