Gå direkt till innehåll
Kamerabevakning via dörrklocka i bostadsrättsföreningar

Blogginlägg -

Kamerabevakning via dörrklocka i bostadsrättsföreningar

Dörrklockor med kamera och ljudupptagning har blivit allt vanligare i bostadsrättsföreningar och antalet anmälningar hos integritetsskyddsmyndigheten där en granne övervakar genom en sådan anordning har ökat senaste åren. En uppkopplad ringklocka bär många fördelar för innehavaren genom att den möjliggör kommunikation med exempelvis hemleveranser eller när personen inte är hemma. Detta aktualiserar däremot vissa problem beträffande övriga boendes integritet. Nedan följer en redogörelse för rättsläget samt vad föreningar och medlemmar bör beakta när en medlem införskaffar en sådan ringklocka.

När får man ha en dörrklocka med kamerabevakning och vad bör man tänka på?

Vid bedömning av dess lovlighet är det inledningsvis viktigt att utreda huruvida trapphuset är att beakta som en allmän plats eller inte. Som huvudregel är ett trapphus inte att beakta som en allmän plats då allmänheten saknar direkt tillgång till platsen, varför tillstånd från integritetsmyndigheten inte krävs. Dataskyddsförordningen kommer däremot att aktualiseras, vilket sätter vissa krav och begränsningar beträffande kameraövervakningen. Avgörande för dess lovlighet blir hur pass integritetskränkande övervakningen är i förhållande till syftet med kameraövervakningen. För att minska ingreppet i den personliga integriteten bör innehavaren tänka på följande:

  • Kameran får aldrig filma in i en grannes lägenhet
  • Kameran får inte spela in ett stort område utan bör avgränsas så mycket som möjligt så att man bara ser den som ringer på kameran
  • Kameran får endast filma när någon ringer på. Datainspektionen har uttalat att en sådan anordning endast får bära samma funktion som en ringklocka. Kameran får därav inte spela in längre än 30 sekunder efter att den har aktiverats. Vidare är det även viktigt att kameran enbart aktiveras när någon trycker på den och att innehavaren exempelvis inte har notiser som följer rörelser. En sådan användning skulle troligen inte vara förenlig med dataskyddsförordningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan en lägenhetsinnehavare använda en dörrklocka med inbyggd kameraövervakning under vissa förutsättningar. Oavsett dess lovlighet utifrån dataskyddsförordningen är det viktigt att komma ihåg att dörrkarmen och väggen där dörrklockan kan placeras tillhör föreningen enligt HSBs normalstadgar version 5. Innan en lägenhetsinnehavare sätter upp en sådan dörrklocka är det därav viktigt att samtycke inhämtas från föreningen.

Kontakta oss

Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden