Blogginlägg -
Hur ändrar man stadgarna i en bostadsrättsförening?
Alla bostadsrättsföreningar måste ha stadgar, vilka inte får stå i strid med bland annat lagen om ekonomiska föreningar. Bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB ska anta HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar. HSB Riksförbund ansvarar för HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar och uppdaterar dessa vid behov med anledning av till exempel nya lagar eller avgöranden. Även om HSB-bostadsrättsföreningar måste anta HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar finns det vissa möjligheter att anpassa normalstadgarna efter respektive bostadsrättsförenings särskilda situation. Här nedan går vi igenom hur en stadgeändring går till.
Rätt majoritet på föreningsstämman
När bostadsrättsföreningar ska ändra sina stadgar gäller särskilda regler. Stadgeändringar kräver alltid minst ett stämmobeslut. Ändringar i stadgarna är giltiga om samtliga röstberättigade är ense om det på en föreningsstämma. Det nyssnämnda fungerar ofta bra i små bostadsrättsföreningar, men i större bostadsrättsföreningar där uppslutningen på stämmorna inte alltid är lika stor fattas vanligen beslut om stadgeändring vid två på varandra följande föreningsstämmor. Enkel majoritet krävs på den första stämman och minst två tredjedelars majoritet av de röstande på den andra stämman behöver rösta för stadgeändringen. Om stadgeändringen exempelvis innebär en förändring av grunderna för beräkningen av avgifter till bostadsrättsföreningen krävs minst tre fjärdedelars majoritet för stadgeändringen vid den andra stämman.
När det krävs två på varandra följande stämmor för ett giltigt beslut om stadgeändring kan bostadsrättsföreningen inte skicka ut kallelse till den andra stämman förrän den första stämman hållits. I kallelsen till stämma nummer två ska det nämligen anges vilket beslut som den första stämman fattade i stadgeändringsfrågan.
HSBs godkännande av stadgeändringen
Om bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB vill ändra sina stadgar fordras alltid ett godkännande från HSB, vilket framgår av § 47 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar. Om HSB-bostadsrättsföreningar vill genomföra ändringar i stadgarna som inte överensstämmer med HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar krävs också HSB Riksförbunds godkännande. Även detta framgår av § 47 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar.
Registrering av stadgarna hos Bolagsverket
När bostadsrättsföreningen har antagit de nya stadgarna och inhämtat erforderliga godkännanden från exempelvis HSB ska Bolagsverket meddelas om stadgeändringen. Stadgarna gäller inte förrän de har registrerats hos Bolagsverket. När Bolagsverket har registrerat stadgarna är det också viktigt att bostadsrättsföreningen uppdaterar stadgarna på de plattformar där stadgarna finns, exempelvis på bostadsrättsföreningens hemsida.
Kontakta oss
Medlemmar, anställde och förtroendevalda i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472. Tillsammans går vi igenom ärendet och ser till att ni får rätt stöd.
HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.