Blogginlägg -
Har hyresvärden rätt att komma in i min lägenhet?
Innehar man en hyresrätt disponerar man i princip exklusivt över denna. Det händer dock att hyresvärden behöver komma in i lägenheten för att exempelvis utföra arbete. Men har hyresvärden rätt att kräva att få komma in i en hyresrätt? Och vad händer om hyresgästen vägrar släppa in hyresvärden?
Jordabalkens regler
Enligt 12 kap. 26 § jordabalken (1970:994) har hyresvärden rätt att omedelbart få tillträde till lägenheten om det krävs för att utöva nödvändig tillsyn eller utföra förbättringsarbeten som inte kan uppskjutas utan skada. Med förbättringsarbeten avses både faktiska förbättringar och reparationer. Att dessa arbeten inte kan uppskjutas utan skada syftar på brådskande händelser, t.ex. vattenskador eller liknande som kräver att hyresvärden omgående får tillträde till lägenheten.
Även mindre brådskande förbättringsarbeten kan behöva utföras i en lägenhet. Om dessa inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten av lägenheten får hyresvärden komma in i lägenheten om hyresgästen får veta detta minst en månad i förväg. Om de arbeten som hyresvärden vill ska genomföras inte är brådskande och dessutom vållar hyresgästen väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten av lägenheten har hyresgästen möjlighet att säga upp hyresavtalet inom en vecka från det att meddelande om arbetet mottagits.
Om hyresgästen inte släpper in hyresvärden
Det finns med andra ord ett flertal tillfällen där man som hyresgäst är skyldig att bereda hyresvärden tillträde till sin lägenhet. Men vad händer om man trots det vägrar släppa in hyresvärden? I samma bestämmelse, 12 kap. 26 § jordabalken, stadgas att om hyresgästen inte släpper in hyresvärden när denna har rätt till det kan hyresvärden ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden. Beviljas en ansökan om särskild handräckning kan Kronofogden också verkställa beslutet. Närmare bestämmelser om särskild handräckning finns i lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning.
Vägrat tillträde är dessutom en förverkandegrund enligt 12 kap. 42 § 10 p. jordabalken. I bestämmelsen stadgas att hyresrätten är förverkad och hyresvärden är berättigad att säga upp avtalet att upphöra i förtid om tillträde till lägenheten vägras i strid med 12 kap. 26 § jordabalken och hyresgästen inte kan visa någon giltig ursäkt. Innan uppsägning kan ske behöver en rättelseanmodan skickas till hyresgästen. Rättelseanmodan ska vara utformad på ett visst sätt för att vara giltig. Om en hyresgäst vägrar att ge föreningen tillträde rekommenderas därför att ta hjälp av en jurist för att komma vidare med ärendet och för att säkerställa att ärendet hanteras på rätt sätt.
Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?
Vi har lösningen för er! Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ditt ärende och ger er det stöd ni behöver.
Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan du även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får du kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområde.