Gå direkt till innehåll
Dags för ny tomträttsavgäld? – 3 viktiga saker att kontrollera

Blogginlägg -

Dags för ny tomträttsavgäld? – 3 viktiga saker att kontrollera

Är er bostadsrättsförening tomträttshavare? Har ni fått förslag från kommunen om höjning av tomträttsavgälden inför nästkommande avgäldsperiod? Föreningen bör i sådana fall noggrant gå igenom hur föreslagen avgäld är beräknad inför sitt beslut att godta eller bestrida avgäldsnivån. Vi lyfter här tre viktiga saker att kontrollera.

När kan tomträttsavgälden ändras?

Tomträttsavgälden kan ändras vid utgången av varje avgäldsperiod (dvs. den avtalstid som parterna har avtalat om i tomträttsavtalet). Det är vanligast med avgäldsperioder om 10 eller 20 år. Under avgäldsperioden ska avgälden gälla oförändrad. Vid utgången av en avgäldsperiod kan en ny avgäld fastställas för nästkommande avgäldsperiod – antingen genom en frivillig överenskommelse mellan parterna eller genom domstolsprövning. Mer om processen för ändring av tomträttsavgäld kan du läsa om här.

Hur bestäms en ny tomträttsavgäld?

Förenklat sett gäller denna formel för beräkning av den nya tomträttsavgälden:

Avgäldsunderlaget x avgäldsräntan = den nya tomträttsavgälden

Med ”avgäldsunderlag” avses marknadsvärdet för marken ”i avröjt skick” (dvs. utan att ta hänsyn till föreningens hus och de värden föreningen skapat inom fastigheten). Med ”avgäldsränta” avses en skälig ränta på markvärdet vid regleringstidpunkten (dvs. dagen när den nya avgäldsperioden börjar gälla).

Tomträttsavgälden ska alltså motsvara en skälig avkastning på marken för fastighetsägaren.

3 viktiga saker att kontrollera i avgäldsberäkningen

Om er bostadsrättsförening har fått ett förslag till en ny högre avgäld från kommunen är det viktigt att inte bara skriva under utan att först kontrollera att beräkningen stämmer.

3 viktiga saker att kontrollera:

1) Markvärdet

      Många kommuner gör inte en individuell värdering av marken utan lägger en schabloniserad bedömning till grund för värdet. Det är vanligt att marktaxeringsvärdet används som avgäldsunderlag. Det är även vanligt med andra schabloniserade metoder.
      Det är dock inte alls säkert att detta markvärde motsvarar marknadsvärdet för marken, särskilt inte i dessa tider med lågkonjunktur
      och en vikande fastighetsmarknad. Hur markvärdet har beräknats måste alltså kontrolleras. Motsvarar verkligen det
      markvärde som görs gällande det reella värdet för marken?

      2) Den avgäldsgrundande ytan

      För att fastställa markvärdet värderas byggrätten inom fastigheten. Värdet för byggrätten uttrycks ofta i kronor/kvm BTA.
      Den avgäldsgrundande yta som ska ligga till grund för markvärdet är den avtalade bruttoarean i tomträttsavtalet, dvs.
      faktisk byggrätt och inte taxerad byggrätt. Det är viktigt att kontrollera vilken yta som kommunen har lagt till grund för sin
      beräkning då detta ibland blir fel.

      3) Avgäldsräntan

      Det finns ingen detaljerad lagregel för hur en skälig avgäldsränta ska fastställas. Vilken metod som ska användas har därför
      varit föremål för många domstolsprocesser genom åren. Den dominerande metoden just nu är den s.k. realräntemetoden.
      Högsta domstolen väntas inom en snar framtid meddela en vägledande dom i det s.k. Smyrna-målet (Mål nr T 3706-23) för
      hur avgäldsräntan ska fastställas genom realräntemetoden. Det finns därför all anledning att följa rättsläget och kontrollera
      vilken avgäldsränta som kommunen begärt.

      Det är inte alls säkert att kommunens beräkning av föreslagen avgäld är korrekt. Många gånger finns det invändningar att göra.

      Har ni fått ett förslag till ny avgäld från kommunen som ni behöver hjälp att bedöma? Hör gärna av er till oss för rådgivning.

      Kontakta oss

      Vi hjälper gärna er tomträttshavare (både medlemsföreningar och föreningar som inte är medlemmar i HSB) vid omprövning av tomträttsavgäld eller frågor kring friköp. Vi har experter inom tomträtt och kan hjälpa till med både juridiska och ekonomiska bedömningar samt markvärderingar. Vid en eventuell tvist mot kommunen kan vi anlitas som juridiskt ombud. Vi hjälper i sådana fall till med ansökan om rättsskydd till finansiering av tvisten. Klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.

      Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning på telefonnummer 0771-472 472 för generell juridisk rådgivning.

      Ämnen

      Kontakter

      Elin Persson

      Elin Persson

      Fastighets- och bolagsjurist Juridik

      HSB Riksförbund

      HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

      HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

      ca 677 000 medlemmar
      ca 4 100 bostadsrättsföreningar
      ca 35 000 förtroendevalda
      24 regionala HSB-föreningar

      HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

      HSB Riksförbund

      Box 8310
      104 20 Stockholm
      Sweden