Gå direkt till innehåll
Balkongsäsong - vad bör man tänka på?

Blogginlägg -

Balkongsäsong - vad bör man tänka på?

Solen har börjat annonsera att det äntligen börjar bli dags att grilla, sola och avnjuta sena kvällar utomhus. I all glädje och entusiasm som sommaren för med, är det viktigt att vi inte glömmer vår omgivning. Därför ska vi i det här blogginlägget reda ut vad man bör tänka på när man använder sin balkong.

Är det OK att grilla på balkongen?

Det finns ingen lag som reglerar när och om det är tillåtet att grilla på sin balkong. Istället får fastighetsägaren, det vill säga bostadsrättsföreningen, ganska stor frihet att bestämma själva. Är grillning inte tillåtet bör det framgå av föreningens ordningsregler eller kommuniceras på ett tydligt sätt. Det bör även framgå om förbudet gäller alla typer av grillar eller bara exempelvis kolgrillar. Utöver föreningens ordningsregler är det också viktigt att man håller koll på kommunens ordningsföreskrifter då kommunen kan införa eldnings/grillningsförbud.

Även om det är fritt fram att grilla i en förening måste man tänka på att matoset och röken kan utgöra störningar för ens grannar. Vidare är det aldrig helt riskfritt att grilla med tanke på brandrisken och därför är det viktigt att man grillar ansvarsfullt och med respekt för ens omgivning.

Får man röka på balkongen?

Numera är det förbjudet att röka på allmänna platser. Däremot finns det inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en bostadsrättsförening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Med det sagt är det viktigt att visa hänsyn, då det finns gränser för vad ens grannar skäligen bör tåla och alla gillar inte tobaksrök.

Får man sola naken på balkongen?

Kan grannar eller förbigående enkelt se in på balkongen kan man göra sig skyldig till förargelseväckande beteende om man solar naken på balkongen. På en väldigt skymd balkong kan det vara tillåtet. Använd sunt förnuft.

Får man sätta upp parabol, markis eller liknande på balkongen?

Önskar den boende sätta upp egendom på fasaden, t.ex. träpanel, parabol, markis eller liknande så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas. Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren men också för att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktiga att klargöra.

Balkong-/blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.

Vi jurister på HSB Riksförbund har god vana av att hantera dessa typer av frågor Kontakta oss ifall ni behöver hjälp eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa er med.

Vi hjälper er!

Medlemmar, förtroendevalda och anställda i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning. Du når oss på telefonnummer 0771 472 472. HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning, klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden