Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta?
En bostadsrättsförening får endast ta ut en avgift från sina medlemmar om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Men vilka avgifter får föreningen ta ut av sina medlemmar?
En bostadsrättsförening får endast ta ut en avgift från sina medlemmar om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Men vilka avgifter får föreningen ta ut av sina medlemmar?
Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?
Från och med den 1 januari 2024 kommer kommunerna i Sverige ta över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall från hushåll och verksamheter. Tanken med förändringen är att öka återvinningen genom att göra det enklare för hushåll och verksamheter att sortera och lämna förpackningsavfall.
Även om vintern och snön dragit in över stora delar av landet pryder elsparkcyklarna fortfarande gator och torg. Med inkommande plusgrader och barmark är det snart dags för användning av det populära färdmedlet för att transportera sig. Oavsett om rör sig om elsparkcyklar från de större aktörerna eller en egenköpt behöver batterierna laddas. Men vart laddas ett litiumbatterierna som säkrast?
Kallt och snöigt väder verkar har nått nästan hela landet. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?
Den 1 januari 2024 träder en lagändring i kraft som möjliggör för bostadsrättsföreningar att hålla helt digitala stämmor.
Kamerabevakning är en mycket aktuell fråga och allt fler bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och bostadsbolag vill använda det som ett verktyg för att göra sin boendemiljö säkrare. Vi har i tidigare blogginlägg skrivit om förutsättningarna för att bedriva kamerabevakning i flerbostadshus samt vad som kan vara bra att tänka på innan kamerorna sätts upp. Integritetsskyddsmyndigheten presenterade i v
En bostadsrättsförening som har ställts inför ett juridiskt problem känner säkert till att det ofta inte finns ett uttryckligt svar eller lösning på den specifika situationen i bostadsrättslagen. Praxis är därför ett viktigt komplement till lagstiftningen eftersom det i rättsfall går att utläsa hur lagen ska tolkas och användas. Den 3 november 2023 kom ett intressant beslut från Svea hovrätt (H 10
Det händer att styrelsen i en bostadsrättsförening misstänker att en lägenhet inte verkar användas av bostadsrättshavaren. Kanske har grannar berättat att bostadsrättshavaren inte längre syns till eller att dålig lukt sprids från lägenheten när ledningar för vatten och avlopp torkar ut. Får en lägenhet stå tom och bör styrelsen agera på något sätt?
Ibland händer det att uppsagda bostadsrättshavare vägrar flytta från sin lägenhet, att bostadsrättshavare gör olovliga ingrepp på föreningens egendom, olovligen tar förråd i anspråk, eller olovligen förvarar egendom i föreningens gemensamma utrymmen. I sådana situationer är det viktigt att föreningen inte agerar själva – hjälp måste tas från Kronofogden. Där kan föreningen bland annat ansöka om va
Är er bostadsrättsförenings mark upplåten med tomträtt? Då kommer ni förmodligen att få en markant höjning av tomträttsavgälden nästa gång som en ny avgäldsperiod inleds.
Folkbokföringsregistret är ett register innehållande grundläggande personuppgifter så som födelsedatum, namn och bostadsadress om personer boende i Sverige. Dessa uppgifter är av avgörande betydelse för de fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden.