Vad händer om någon halkar på er fastighet - Har ni sandat?
Akustiken utomhus blir harmonisk, infrastrukturen i storstäderna sparkar bakut och dagarna blir ljusare. Med andra ord, snökaos
Akustiken utomhus blir harmonisk, infrastrukturen i storstäderna sparkar bakut och dagarna blir ljusare. Med andra ord, snökaos
Vintern är här igen och visst är det tråkigt att behöva ta in en blöt pulka eller barnvagn i lägenheten innan den fått stå och torka någon annanstans? För vissa personer har trapphuset blivit den perfekta platsen att förvara diverse saker på. Frågan är dock om det är tillåtet att göra så och hur föreningen ska tänka och agera kring detta.
Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
Många bostadsrättshavare fasar att drabbas av ohyra i sin lägenhet. Och vissa av de som drabbas av ohyra i sin lägenhet kan uppleva en känsla av skam och därför dra sig för att meddela styrelsen om vad som skett. Vi vill belysa hur viktigt det är att informera styrelsen i bostadsrättsföreningen omedelbart om du skulle drabbas av ohyra.
En bostadsrättsförening planerar inte sällan underhållsåtgärder eller förbättringsåtgärder på och i föreningens hus och mark. Vem ska egentligen fatta beslut om de olika arbetena, är det styrelsen eller stämman? Det kan upplevas som svårt att dra en gräns mellan vad som behöver ett stämmobeslut och vad som behöver ett styrelsebeslut. Vi ska hjälpa till att reda ut hur en gränsdragning kan göras.
En bostadsrättshavare står med olika utgifter kopplade till boendet varje månad. Det kan exempelvis årsavgiften till bostadsrättsföreningen, elfakturan och hemförsäkringen. HSBs jurister vill belysa vikten av att betala årsavgiften till bostadsrättsföreningen i tid för att inte riskera att få nyttjanderätten till lägenheten förverkad.
Nu när alla börjar komma tillbaka från sina sommarstugor, husvagnar och resor kan det hända att grannarna också börjar irritera sig på varandra. Att grannar retar sig på varandra och inte alltid fungerar ihop är inget nytt. Jag ska här försöka reda ut hur ni i styrelsen ska agera då det inkommer klagomål på störningar.
Det finns många fällor att vara vaksam på när en bostadsrättsförening ska göra en upphandling. Rådet från HSBs jurist är att göra en finansiell kontroll och ta referenser av leverantören. Och skriv aldrig på avtal som du inte förstår.
Den 13 juni 2019 fattade riksdagen beslut om att anta regeringens förslag till lag om ändring i jordabalkens 12 kapitel, även kallat hyreslagen. Lagändringen träder i kraft den 1 oktober 2019 och syftar till att motverka problematiken med oriktiga hyresförhållanden dvs. svarthandel med hyresavtal, skenbyten, olovliga andrahandsupplåtelser m.m.
Sommar, sol och bad, äntligen är semestern här! Varma sommardagar kan vattnet vara vår bästa vän; det släcker vår törst och svalkar vid en simtur. Men vatten som tränger in i lägenheten och orsakar vattenskador är mindre kul. Vad bör man då göra när man kommer hem och upptäcker en vattenskada i sin lägenhet? Och vem bär ansvaret för reparationerna?
Den 1 juli 2019 kommer ny lagstiftning som förbjuder rökning vid entréer och lekplatser. Det utvidgande rökförbudet innebär att ett antal utomhusmiljöer görs rökfria och det kommer bli märkbart för vissa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar. Vi har kikat på den nya lagstiftningen och här kommer en kort guide i vad som gäller.
Det blir allt mer populärt att hyra ut sin lägenhet via tjänster som Airbnb. Uthyrningarna är ofta korta och tillfälliga. För den enskilde ger uthyrningen en möjlighet att dryga ut semesterkassan men för bostadsrättsföreningen kan det uppstå problem. Vilka regler gäller då för Airbnb och vad kan en styrelse göra för att få kontroll på situationen?